top of page

ASBESTINÄYTE ITSE

Voiko asbestikartoituksen tehdä itse?

 

Vastaus on kyllä ja ei.

Suomen asbestilaki lausuu: Asbestikartoittajalla tulee olla riittävä tietämys asbestista.

Tämä tarkoittaa että yksinkertaisissa pintaremonteissa kuten keittiö, kylpyhuone tai lattiaremonteissa lähes jokainen joka on lukenut asbestikartoituksista tietää että vanhoista ennen 1994 asennetuista laatta ja muovipinnoista tulee ottaa näyte. Näytteen ottaminen puukolla tai taltalla ja vasaralla ei vaadi mitään erityiskoulutusta.

Mitä suurempi ja monimutkaisempi kohde on kyseessä sen kokeneempi asbestikartoittaja vaaditaan. Esim. kun asbestikartoikusen kohde on purettava talo tai esimerkiksi purettava kauppakeskus suositellaan erittäin kokenutta ja mahdollisesti AHA-asiantuntija koulutken omaavaa asbestikartoittajaa.

SERTIFIOITU AHA-ASIANTUNTIJA

Sertifiointi on vapaaehtoista eikä lain vaatima. Sertifiointeja tarjoaa eri tyyppiset kaupalliset yhtiöt eikä niitä saa valtiolta mistään laitoksesta. AHA-asiantuntijan suurin hyöty on hänen kokemus ja osaaminen sillä se säästää usein rahaa kun AHA-asiantuntija tietää useasti onko materiaalissa voitu käyttää asbestia ja tunnistaa useat materiaalit. Tämän takia näytteitä joudutaan yleisesti ottamaan huomattavasti vähemmän kuin jos kartoittaja on tietämätön.

Asbestinäyte hinta | Asbestikartoitus itse | Asbestinäyte

bottom of page